Gyógyszer-INFO

OGYEI logo hiv

Egészségvédelem


Elérhetőségeink

Kattintson aészletekért!

Baba-mama sarok


GyöngyPatika

GyöngyPatika

Látogatottság

Oldalletöltések száma 2010.06.01-től: 993627

Cegadatok X

Dr. Ráthonyi Emese háziorvosA téli hónapok gyakran csapadékos és borús időjárása, a hideg és az enyhébb napok váltakozása táptalajt biztosít a különböző vírusos megbetegedések számára. A C-vitamin pótlásában ilyenkor nem nyújt hathatós segítséget az elérhető hazai gyümölcsök és zöldségek szezonálisan beszűkülő kínálata.

Rendszeresen szedjük egészségünk megőrzése érdekében, mégis legtöbbünk nagyon keveset tud a C-vitaminról, amelynek felfedezése Nobel-díjas orvosunk, Szent-Györgyi Albert érdeme. Az aszkorbinsav élettani hatásairól Dr. Ráthonyi Emesével, (belgyógyász, klinikai onkológus szakorvos) háziorvossal beszélgettünk.

 

- Minek, kinek köszönhetjük a C-vitamint?

- A főként tengerészek körében kialakuló hiánybetegség, a skorbut révén lett ismert a C-vitamin. A tengeren az egyoldalú táplálkozás, mely nélkülözi a nyomelemekben gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, ezt a betegséget idézte elő. Az 1900-as évek elején igazolták a tudósok, hogy e betegséget táplálékunk egyik összetevőjének, jelesen a C-vitaminnak a hiánya okozza. Ami ezután következett, az már történelem, Szent-Györgyi Albert kutatásainak első fázisában mellékveséből állított elő hexuronsavat, majd amerikai kollégája (Joe Sviberly) segítségével azonosította, hogy a hexuronsav nem más, mint a C-vitamin. Hazatérve Szegeden, a C-vitamin természetes forrását kutatta, és (állítólag) egy vacsora közben, véletlenül jött rá, hogy a paprika az egyik leggazdagabb természetes C-vitamin-forrás.

- Milyen a C-vitamin emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása?

- Elsősorban a fehérvérsejtek aktivitását növelve fokozza az immunrendszer működését,  és ezáltal szervezetünk ellenálló képességét.
A bevezetőben említett őszi-téli, ún. szezonális betegségek megelőzésében kimondottan hatásos. Ilyenek a meghűléses betegségek és a nátha is (ezeket egyébként számos vírus okozhatja), de a súlyosabb influenza megelőzése, vagy akár kezelése céljából is érdemes a napi bevitt mennyiséget megemelni.

Emellett a C-vitamin bőrünket is táplálja. Nélkülözhetetlen a bőr kollagénjének képződésében. Hiányában a bőr kiszárad, helyenként akár töredezetté is válhat.

A C-vitamin részt vesz még számos fehérje és enzim működésében is, és ezáltal felgyorsítja számtalan szövet regenerálódását. Segíti a sebek, műtéti hegek gyógyulását, hegesedését. Hatékony a vérzés csillapításában, erősíti a csontokat, és a fogakat is.

Évtizedek óta orvosi tanulmányok és megismételt vizsgálatok bizonyítják, hogy a szív működésére gyakorolt hatása pozitív. Már minimális bevitele is csökkenti a magas vérnyomást, védi az érfalak izomzatát, csökkenti a koleszterinszintet, hosszú távú fogyasztása pedig akár vissza is fordíthatja a kialakult szív- és érrendszeri károsodásokat.

- Sokat hallani, illetve olvasni a daganatos megbetegedések kapcsán a rákos sejtek ellen kifejtett hatásáról. Mi ezeknek az információknak a valóságtartalma?

- Bizonyított tény, hogy a C-vitaminnak elvitathatatlan szerepe van a különböző ráktípusok megelőzésében, illetve a tumorok növekedésének lassításában. Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a rákkeltő anyagokat, megköti az úgynevezett szabadgyököket (egy, vagy több párosítatlan vegyérték elektronnal, vagy nyitott elektronhéjjal rendelkező atomok, vagy molekulák). Ehhez természetesen nagy mennyiségű C-vitaminra van szükség a szervezetben.
(Megjegyzem, egyre több bizonyíték utal arra, hogy sajnos káros is lehet a C-vitamin védő hatása a kemo-, és/vagy a sugárkezelések ALATT – hiszen a daganatsejteket is védi a kezelésnek szánt ártó hatásoktól, azaz csökkenti e terápiák hatékonyságát - így mindenképpen tanácsos megbeszélni a kezelőorvossal a fenti terápiák alatti alkalmazás „mikéntjét”!)

Tanulmányok és vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az aszkorbinsavnak szignifikáns védő hatása van a gyomor- és vastagbélrákkal szemben, illetve, hogy a méhnyak rákban szenvedő nők szervezetében alacsonyabb ennek a vitaminnak a szintje. Ahol e szintet emelték, ott pedig több mint  50%-al csökkent a kialakulás esélye.

A dohányzás pusztítja a szervezetben a C-vitamint, ezért is érdemes elgondolkodni a káros szenvedélyről történő lemondásról, vagy amennyiben ez nem megy, úgy célszerű gondoskodni a fokozott vitaminbevitelről.

- Természetes C-vitamin pótlás, vagy mesterséges előállítás. Melyiket támogatja?

- Osztom a szakemberek véleményét, miszerint a kiegyensúlyozott táplálkozás útján történő bevitel egészségesebb, mint a mesterségesen előállított izo-aszkorbinsav rendszeres fogyasztása. Persze az is tény, hogy a megfelelő mennyiség beviteléhez jóval többet kellene fogyasztanunk a természetes forrásokból, mert sajnos egyre több a bizonyíték arra, hogy zöldségeink és gyümölcseink „természetes” nyomelem- és ásványianyag-tartalma az utóbbi 100 évben lényegesen csökkent.

- Melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyekben a legnagyobb mennyiségben megtalálható a C-vitamin?

- A lista elején a csipkebogyó áll, melyet legtöbbször tea formájában fogyasztunk el. Ne felejtsük, hogy mindenképpen hidegen áztassuk ki a hatóanyagot, hiszen a hő elpusztítja a C-vitamint. Koncentráltan megtalálható az áfonyában, a zöld- és paradicsompaprikában, a petrezselyem zöldjében, a brokkoliban és a kiviben (de csak ha nem főztük!).  A középmezőnyben helyezkedik el a narancs, a citrom és a lime, melyekre a téli időszakban támaszkodhatunk (bár a szedési-, szállítási-, és tárolási körülmények miatti már említett hatóanyagtartalom-csökkenés okán ez bizony egyre bizonytalanabb!). A lista alján az uborka, a cékla és például az alma található, minimális hatóanyag tartalommal.

- Milyen gyorsan ürül ki a szervezetből?

- 2-3 óránként kiürül a szervezetből, emellett a sport és a fizikai terhelés felgyorsítja ennek folyamatát.
Túlszedhető, így a vérben (!) hipervitaminózist okozhat, de a felesleges mennyiség vizelet útján távozik szervezetünkből, így nem lehet túladagolni.
A C-vitaminnak viszonylag nagy a gyógyszerkölcsönhatása, például az aszpirin szedése 2-3 szorosára gyorsítja a szervezetből történő kiürülését.

- Az ajánlott napi bevitel tekintetében is megoszlanak a vélemények. Hogyan látja ön ezt Doktornő?

- A szakértői vélemények abszolút eltérőek a kérdéskörben. Linus Pauling kémikus a molekuláris biológia atyja az állatvilág szükségleteiből indult ki. Ennek megfelelően 2000-9000 milligrammban határozta meg a napi bevitelt (amely állítólag kitolja a túlélés esélyét halálos betegségek esetében). Szent-Györgyi Albert napi 1000 milligrammot fogyasztott. Az Európai Unió ajánlása napi 60 mg, ez valóban fedezi a lakosság napi szükségletének közel 100%-át, ha egy normál súlyú és testalkatú személyt veszünk alapul. Ne felejtsük el, hogy a dohányzás pusztítja a C-vitamint, így a dohányosok esetében is célszerű növelni a napi bevitt mennyiséget.

- Említette, hogy túl lehet adagolni, de a felesleges mennyiség távozik a szervezetből. Jár ezen kívül bármilyen egyéb más kockázattal?

- Az aszkorbinsav vízben oldódik, így nem kell attól félnünk, hogy felhalmozódik a szervezetben. Ellenben a vízben kémiai anyagokká bomlik, ami fokozhatja a vesekőképződést, bár a legújabb kutatások ezt nem támasztják alá. Mivel a C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért túlzott alkalmazása a vas felhalmozódásához is vezethet, de ennek igazolására végzett vizsgálatok nem mutattak ki értékelhető eredményt.
Javaslom, hogy az egyéb tápanyagok és nyomelemek hatékony felszívódása érdekében a napi bevitt mennyiség egy átlagos életmódot folytató ember esetében ne haladja meg az 500 -1000 mg-ot, illetve erős dohányosok és még élsportolók esetében se legyen több napi 2000 - 4000 mg-nál.

Köszönöm az interjút. Jó egészséget kívánok!

Az interjút készítette: Tóth Ilona egészségügyi szakújságíró

 

Dorottya web


Előrendelés

Előrendelés

Homeopátia-Info

Homeopátia-Info

Házhozszállítás

Házhozszállítás