Gyógyszer-INFO

OGYEI logo hiv

Egészségvédelem


Elérhetőségeink

Kattintson aészletekért!

Baba-mama sarok


GyöngyPatika

GyöngyPatika

Látogatottság

Oldalletöltések száma 2010.06.01-től: 1000840

Cegadatok X

Szent DorottyaFRANCESCO di Giorgio , 1439 - 1501
Szent Dorottya és a gyermek Krisztus /1460/

 

Dorottya név eredete: A latin eredetű Dorothea régi magyar változata. Egy legenda szerint a név úgy keletkezett, hogy egy ókeresztény lány apjának a neve Dorus volt, az anyjáé Thea, és kereszteléskor ebből a két névből alkották meg a lány nevét, így jött létre a Dorothea. Jelentés: Dóron + theosz Isten ajándéka.

 

Védőszentje Szent Dorothea egy előkelő görög családból származott, Kr. e. III. században élt. Keresztény hite miatt megkínozták, majd halálra ítélték. Amikor a vesztőhelyre vitték, egy járókelő gúnyolódva kérte, hogy küldjön neki virágot a Paradicsomból. Dorothea halála pillanatában egy bíborpalástba burkolt, csillagkoszorús ifjútól gyönyörű kosarat kapott. Ezt küldte el virágokkal, gyümölcsökkel megrakva a gúnyolódóknak. A művészetben Szent Dorottyát gyakran ábrázolják rózsákkal, amelyeket a fején koszorúba fonva visel. Dorottya a kertészek és a virágárusok védőszentje, neve napján virágot és almát szentelnek a templomokban.

 

A Dorottya már a XVI-XVIII. században igen gyakori név volt, később veszített népszerűségéből, ez talán Csokonai vígeposzának komikus vénkisasszony figurájának is köszönhető. A XX. század utolsó évtizedében vált ismét kedveltté. Más nyelveken is gyakori név, az angolok Dorothea, Dorothy, a franciák Dorothée, a németek Dorothea, az olaszok és a spanyolok Dorotea formában viselik.

A népszokás szerint Dorottya napján az asszonyoknak nem szabad dolgozniuk, például ha ezen a napon varráshoz fognak, megfájdul az ujjuk.

 

A Dorottya-játékok a XV. században terjedtek el. Céhinasok, iskolások, bányászok adták elő Dorottya legendáját, később farsangoló elemekkel is kibővült a játék. A népi időjóslásban fontos napnak számít Dorottya napja. Azt tartják, hogy ha Dorottya napján fagy van, akkor Zsuzsanna napján olvadni fog. "Ha Dorottya szorítja, Zsuzsanna megtágítja."

Gyógyszertárunk névadója Dorottya, aki e sorok írójának, a gyógyszertár vezetőjének lánya. Jobbágyiban a gyógyszertárat eredetileg Szent György Gyógyszertárnak hívták, aki  a falu védőszentje. Amíg a gyógyszertár a gyógyszertári központhoz tartozott, 4/10 gyógyszertár néven szerepelt.1998-ban, amikor a gyógyszertár saját tulajdonba került, neveztük el Dorottyának, az akkor 3 éves kislányomról. (Eredeti nevét már nem tudta visszavenni a gyógyszertár, mert a megyében addigra nyílt egy ilyen nevű patika). A névválasztás érdekessége még, hogy lányom Szent György napján született….

Egy kis gyógyszertár történet:

Jobbágyi településnek 1935 óta van gyógyszertára. Először fiókgyógyszertárként, majd 1937-től anyagyógyszertárként működik. Első gyógyszerésze Dr. Szabó Elemér, okleveles gyógyszerész volt.

 

Gyógyszerészek,akik dolgoztak ebben a gyógyszertárban:

  • Tregele Sándor 1950-1976-ig.
  • Pakodi Gyuláné, Somogyi Éva 1976-1981-ig
  • Berze Gábor 1981-1985-ig
  • Petreczky Zoltán 1985-1996-ig

A gyógyszertár 1998 óta családi vállalkozásként működik, Csonkáné Dr. Kéri Annamária vezetésével.

Dorottya web


Előrendelés

Előrendelés

Homeopátia-Info

Homeopátia-Info

Házhozszállítás

Házhozszállítás