Gyógyszer-INFO

OGYEI logo hiv

Egészségvédelem


Elérhetőségeink

Kattintson aészletekért!

Baba-mama sarok


GyöngyPatika

GyöngyPatika

Látogatottság

Oldalletöltések száma 2010.06.01-től: 1000866

Cegadatok X

rubophen_thermo_xA Rubophen Thermo granulátum az influenza és megfázás tüneteinek enyhítésére használható, beleértve a lázat, fejfájást, torokfájást, izom és ízületi fájdalmakat, továbbá enyhíti az orr és az orrmelléküregek dugulását és ezáltal megkönnyíti a légzést.


A készítmény hatóanyagai: paracetamol, fenilefrin-hidroklorid
  

 
   

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
A betegtájékoztató tartalma:
1.    Milyen típusú gyógyszer a Rubophen Thermo 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldat (a továbbiakban Rubophen Thermo granulátum) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a Rubophen Thermo granulátum szedése előtt
3.    Hogyan kell szedni a Rubophen Thermo granulátumot?
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Hogyan kell a Rubophen Thermo granulátumot tárolni?
6.    További információk

1.    MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RUBOPHEN THERMO GRANULÁTUM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Rubophen Thermo granulátum az influenza és megfázás tüneteinek enyhítésére használható, beleértve a lázat, fejfájást, torokfájást, izom és ízületi fájdalmakat, továbbá enyhíti az orr és az orrmelléküregek dugulását és ezáltal megkönnyíti a légzést.
A készítmény felnőtteknél és 12 éves kor feletti serdülőkorúaknál alkalmazható.

2.    TUDNIVALÓK A RUBOPHEN THERMO GRANULÁTUM ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Rubophen Thermo  granulátumot:

 • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely összetevőjére,
 • ha a vérnyomása magas vagy súlyos szívbetegségben szenved,
 • ha súlyos máj vagy vesebetegsége van,
 • ha kórosan alacson a vérében a granulalt fehérvérsejt szám (granulocitopénia),
 • ha pajzsmirigy túlműködése van,
 • ha tartósan egyéb gyógyszeres kezelés alatt áll:
  • depresszió miatt MAO-gátló használata, vagy ha szedését kevesebb, mint 14 napja hagyta abba,
  • depresszió kezelésére triciklikus antidepresszáns szedése,
  • magas vérnyomás vagy szívkoszorúér-görcs (angina) kezelésére alkalmazott gyógyszerek (béta-blokkolók).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
 
A Rubophen Thermo alkalmazása előtt beszélje meg orvosával:
 • ha máj- vagy vesekárosodása vagy alkohol problémája van;
 • ha cukorbetegsége van;
 • ha vérkeringési problémái vannak (úgynevezett Raynaud szindróma);
 • ha tartósan vérhígító kezelés alatt áll (antikoagulánsok; mint pl. warfarin vagy kumarin származékok).
A készítmény alkalmazása az ajánlottnál magasabb dózisokban súlyos májkárosodás kockázatával járhat. Ha egyéb paracetamol tartalmú gyógyszert szed (a paracetamol a Rubophen Thermo granulátum egyik hatóanyaga), a készítmény csak orvosi javaslat alapján alkalmazható. A forgalomba hozatali tapasztalatok alapján a paracetamol alkalmazása során májkárosodás alakulhat ki terápiás adagok, különösen 4 g/nap alkalmazása mellett, vagy rövid távú kezelés után is, illetve olyan betegeknél, akiknél korábban nem állt fenn májkárosodás.

Egyéb gyógyszerek és a Rubophen Thermo granulátum

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.


Ezt a gyógyszert csak orvosi javaslatra szedje, amennyiben egyéb paracetamol tartalmú készítményt is használ vagy az előzőekben említett bármelyik gyógyszert alkalmazza.

Néhány gyógyszer befolyásolhatja a paracetamol felszívódását, beleértve a vér koleszterinszintjét csökkentő, valamint a hányinger és hányás ellen alkalmazott szereket.

Ha bármely szokatlan tünetet észlel a Rubophen Thermo granulátum kezelés ideje alatt, azonnal tájékoztassa orvosát!

A Rubophen Thermo granulátum egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A kezelés ideje alatt tilos alkoholt fogyasztani. A Rubophen Thermo granulátum alkalmazása alkohollal együtt májkárosodást okozhat.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Rubophen Thermo granulátum használata nem javasolt terhesség alatt.
Terhes és szoptató nők esetében a Rubophen Thermo granulátum csak orvosi javaslat alapján alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A késztítmény nem befolyásolja a figyelmet igénylő tevékenységeket (gépjármű vezetés, gépek használata, magaslati munka).

A Rubophen Thermo tasakonként 2,8 g szacharózt tartalmaz, amit diabétesz mellitusz (cukorbetegség) esetén figyelembe kell venni. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény aszpartámot tartalmaz (74,6 mg adagonként), mely fenilalanin forrás. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonúriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.

Minden egyes tasak 5,3 mmol (121,34 mg) nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni csökkentett nátrium diétára állított pácienseknél.

A gyógyszer laktózt is tartalmaz a kurkumin részeként (kb. 13,53 mg-ot). Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3.  HOGYAN KELL SZEDNI A RUBOPHEN THERMO GRANULÁTUMOT?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
  
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek (beleértve az időskorúakat), valamint 12 éves kor feletti gyermekek:
Egy tasakot fel kell oldani egy pohár forró (de nem forrásban levő) vízben, naponta legfeljebb négyszer. Az egyes adagok alkalmazása között legalább 4 óra időtartamnak kell eltelnie.

Ne fogyasszon el 4 tasaknál többet 24 órán belül.

Ne lépje túl a javasolt dózist.
Ne használja a készítményt 7 napnál tovább anélkül, hogy konzultálna kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Rubophen Thermo granulátumot fogyasztott
Azonnal orvoshoz kell fordulni túladagolás esetén, vagy ha egy gyermek a készítményt véletlenül elfogyasztotta. Még akkor is fel kell keresni az orvost, ha a beteg jól érzi magát, mivel fennáll a később bekövetkező súlyos májkárosodás veszélye. Az előírtnál nagyobb adagok alkalmazása károsíthatja a májat. Ennek tünete az első 24 órában sápadtság, étvágytalanság, hányinger, hányás, gyengeség, fokozott izzadás és hasi fájdalom lehet. A paracetamol túladagolása hasnyálmirigy-gyulladást és akut veseelégtelenséget is okozhat.

Amennyiben elfelejtette bevenni a Rubophen Thermo granulátumot

Ha szükséges, vegye be a következő adagot, amint tudja.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4.    LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a készítményt az ajánlott adagban alkalmazzák, a mellékhatások előfordulása általában ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 személynél fordul elő) és enyhe lefolyású.

A jelen szakaszban a mellékhatásokat az előfordulásuk becsült gyakoriságával együtt adjuk meg. Erre a célra a következő gyakorisági kategóriákat és megnevezéseket használjuk:

 
nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 beteget érint
gyakori: 100 beteg közül 1-10 beteget érint
nem gyakori:  1000 közül 1-10 beteget érint
ritka: 10 000 közül 1-10 beteget érint
nagyon ritka: 10 000 közül kevesebb, mint 1 beteget érint
nem ismert: a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem becsülhető meg.
 
A következő mellékhatások fordulhatnak elő a készítmény hatóanyagaival összefüggésben:
 
Paracetamol tartalma miatt:
Ritka mellékhatások: túlérzékenységi reakciók (például bőrkiütés),
 
Nagyon ritka mellékhatások: vérrel kapcsolatos mellékhatások (vérsejtek számának változása), hörgőgörcs (úgynevezett bronchospazmus), sárgaság
 
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások: fehérvérsejtek számának csökkenése, a bőr felszíni rétegének leválásával járó nyálkahártya-hólyagosodás (toxikus epidermális nekrolízis), a szájüreg, a szem és a hüvely nyálkahártyáján jelentkező hólyagos elváltozások, valamint foltos kiütéses bőrterületek (Stevens-Johnson tünetegyüttes); ún. fix gyógyszerkiütés (mindig ugyanazon a helyen jelentkező vörös, kerek folt), a bőr gennyes felhólyagosodása (pusztulózis); a fehérvérsejtek számának csökkenése, sejtpusztulással járó (citolitikus) májgyulladás, ami akut májkárosodáshoz vezethet.
 
Fenilefrin tartalma miatt:
Nagyon ritka mellékhatások: a vérnyomás emelkedése, a szívverés ütemének megváltozása, fejfájás, szédülés, álmatlanság, remegés, nyugtalanság, hallucinációk, hányás, hasmenés, vizelet visszatartási zavar (nehezített hólyagürítés).
 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
   
5.  HOGYAN KELL A RUBOPHEN THERMO GRANULÁTUMOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25°C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.    A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Rubophen Thermo granulátum

-    A készítmény hatóanyaga: 650 mg paracetamol és 10 mg fenilefrin-hidroklorid tasakonként. 

-   Egyéb összetevők: szacharóz, nátrium-citrát, citromsav, borkősav, citromlé (K240), aszpartám, citrom aroma 610399E, aszkorbinsav, povidon 25, kurkumin (E100), laktóz, poliszorbát 80.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Enyhe citrom illatú és keserű citrom ízű krémsárga-fehér granulátum.
5 db, 6 db, 10 db vagy 12 db laminált tasak (papír/polietilén/alumínium/polietilén bevonat), dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

ZENTIVA HU Kft.

1045 Budapest, Tó utca 1-5.,
Magyarország

Gyártó
Zentiva k. s.,
U Kabelovny 130, 102 37 Prague 10,
Cseh Köztársaság

OGYI-T-21491/01        5 x (tasakban)
OGYI-T-21491/02        6 x (tasakban)
OGYI-T-21491/03        10 x (tasakban)
OGYI-T-21491/04        12 x (tasakban)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. április

Szövegforrás: Betegtájékoztató

Dorottya web


Előrendelés

Előrendelés

Homeopátia-Info

Homeopátia-Info

Házhozszállítás

Házhozszállítás